Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (TMS)
O διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός είναι μία μη επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος νευροτροποποίησης, η οποία προκαλεί ερεθισμό στον εγκεφαλικό φλοιό και προάγει τη νευροπλαστικότητα.
Βασίζεται σε μια φυσική αρχή (Faraday 1831) βάσει της οποίας ένα ταχέως εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικό μηχανισμό που χορηγεί μαγνητικούς παλμούς στα κατάλληλα κέντρα του εγκεφάλου, μέσω ενός πηνίου συνδεδεμένου με εξειδικευμένο ερεθιστή.
Όταν οι παλμοί TMS εφαρμόζονται μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν κατά την περίπτωση την διεγερσιμότητα του εγκεφάλου.
Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (TMS)
Πριν την έναρξη της θεραπείας δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα.
Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 12-20 λεπτά.
Ανάλογα με τον στόχο, η συνεδρία μπορεί να ακολουθείται από εργοθεραπευτική, λογοθεραπευτική ή/και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση.
Η συχνότητα των συνεδριών καθώς και ο συνολικός αριθμός τους καθορίζεται από τη νόσο του ασθενούς.
Η θεραπεία είναι ανώδυνη.
Σπάνια παρενέργεια μπορεί να είναι μία ήπια παροδική κεφαλαλγία.
Ενδείξεις
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Νευροπαθητικό και χρόνιο πόνο
- Νευροεκφυλιστικά νοσήματα
- Kατάθλιψη – (FDA approved)
Με μια ματιά:
- Εφαρμογή σε: Κατάθλιψη, ΑΕΕ, χρόνιο πόνο, νευροεκφυλιστικές παθήσεις
- Σκοπός: Nα βελτιώσει την κινητικότητα, τον λόγο, την διάθεση και να αντιμετωπίσει τον πόνο
- Μαγνητικοί παλμοί διοχετεύονται στις περιοχές στόχους του εγκεφάλου
- Δεν απαιτείται νοσηλεία
- Ασφαλής και απλή μέθοδος χωρίς επιπλοκές
- Διάρκεια θεραπείας: 12 – 20 λεπτά ανά συνεδρία, 5-30 συνεδρίες ανάλογα με την πάθηση
- Συχνά συνδυάζεται και με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία)
Διακρανιακός Ηλεκτρικός Ερεθισμός (TDCS)
Όλες οι δραστηριότητες και λειτουργίες του ανθρώπου ελέγχονται από το σπουδαίο αυτό όργανο που ονομάζεται εγκέφαλος.
Ο εγκέφαλος αποτελείται από νευρώνες οι οποίοι δέχονται, επεξεργάζονται και μεταβιβάζουν ερεθίσματα μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων. Όλη αυτή η μετάδοση των πληροφοριών μέσω των νευρώνων γίνεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Παράλληλα και με τρόπο συντονισμένο γίνονται εκατοντάδες συνδέσεις που μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε, να κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε επαρκώς στον κόσμο. Σήμερα, είναι κατανοητό ότι ο εγκέφαλος διαθέτει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναδιοργανώνει μονοπάτια, να δημιουργεί νέες συνδέσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και να δημιουργεί νέους νευρώνες – μια έννοια που ονομάζεται νευροπλαστικότητα.
Η διαδικασία της νευροπλαστικότητας επηρεάζεται από τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος τα οποία προκαλούν την έναρξη της διαδικασίας μεταφοράς λειτουργικών κέντρων από μια κατεστραμμένη περιοχή του εγκεφάλου σε υγιείς περιοχές καθώς και την πρόκληση δομικών μεταβολών διεγείροντας την ικανότητά του να αλλάζει ουσιαστικά τη φυσική του δομή (τις συνάψεις του) ως αποτέλεσμα της μάθησης.
Αυτή η προσαρμοστικότητα στο νευρικό σύστημα επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργαστεί διαταραχές ή βλάβες, και μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις των αλλαγών που προκαλούνται από ασθένειες όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νόσος Parkinson, χρόνιο και νευροπαθητικό πόνο, ημικρανία, κατάθλιψη κ.α.
Η φυσική διαδικασία της νευροπλαστικότητας ενισχύεται μέσω της διαδικασίας της μάθησης, μέσω της συμμετοχής σε οργανωμένες συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και μέσω σύγχρονων μεθόδων νευροτροποποίησης όπως είναι ο διακρανιακός ηλεκτρικός ερεθισμός.
Διακρανιακός Ηλεκτρικός Ερεθισμός (TDCS)
Είναι μία μη επεμβατική, αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος νευροτροποποίησης, η οποία προκαλεί ερεθισμό στον εγκεφαλικό φλοιό και προάγει τη νευροπλαστικότητα.
Χρησιμοποιεί ένα χαμηλής έντασης συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο μέσω δύο ηλεκτροδίων στο τριχωτό της κεφαλής του ασθενούς, τροποποιεί την δραστηριότητα των νευρώνων του εγκεφάλου προκαλώντας αλλαγή στην πολικότητα της κυτταρικής μεμβράνης. Ουσιαστικά, μέσω του διακρανιακού ηλεκτρικού ερεθισμού προκαλούνται μεταβολές στη συνδεσιμότητα και στην πληροφόρηση μεταξύ των νευρικών κυττάρων και των λειτουργικών κυκλωμάτων τους.
Ενδείξεις
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
- Νόσος Parkinson
- Νευροπαθητικός και χρόνιος πόνος
- Ημικρανία
- Κατάθλιψη
Θεραπεία
- Πριν την έναρξη της θεραπείας δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα.
- Η διάρκεια της συνεδρίας είναι 20-30 λεπτά.
- Ανάλογα με τον στόχο, η συνεδρία μπορεί να συνδυάζεται με ταυτόχρονη εργοθεραπευτική, λογοθεραπευτική ή/και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση.
- Η συχνότητα των συνεδριών καθώς και ο συνολικός αριθμός τους καθορίζεται από τη νόσο του ασθενούς.
- Η θεραπεία είναι ανώδυνη. Σπάνια παρενέργεια μπορεί να είναι μία ήπια ερυθρότητα του δέρματος στο σημείο επαφής των ηλεκτροδίων.
Με μια ματιά:
- ΑΕΕ, Parkinson, πόνος, ημικρανία, κατάθλιψη
- Σκοπός: να βελτιώσει την κινητικότητα και τις νοητικές ικανότητες σε νευρολογικές παθήσεις, να αντιμετωπίσει τον πόνο
- Ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής συχνότητας διοχετεύεται στις περιοχές στόχους του εγκεφάλου
- Δεν απαιτείται νοσηλεία
- Ασφαλής και απλή μέθοδος χωρίς επιπλοκές
- Διάρκεια θεραπείας: 20- 30 λεπτά ανά συνεδρία, 5-10 συνεδρίες ανάλογα την πάθηση
- Συχνά συνδυάζεται και με άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία)
Διακρανιακή Παλμική Διέγερση (TPS)
Στη νόσο Alzheimer, έχουν κατά καιρούς δοκιμαστεί θεραπευτικά διάφορες φαρμακευτικές ουσίες με στόχο την επιβράδυνση του ρυθμού εξέλιξης της νόσου και την διατήρηση της λειτουργικότητας του ατόμου.
Παρά τις προσπάθειες της ιατρικής επιστήμης αλλά και της φαρμακολογίας, η νόσος Αlzheimer παραμένει ανίατη και δεν έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στην καταπολέμηση της. Τα φάρμακα στόχο έχουν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης των συμπτωμάτων αλλά η αποτελεσματικότητά τους εμποδίζεται κυρίως από τη δυσκολία να διαπεράσουν το φίλτρο του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και να βρεθούν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα στον εγκέφαλο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση τόσο του μυαλού όσο και του σώματος αποδεικνύονται ως τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την βελτίωση του ασθενούς.
Εκτός από τη φαρμακευτική θεραπεία, σήμερα χρησιμοποιούνται πολλές παράλληλες θεραπείες που στοχεύουν στην προώθηση των νοητικών ικανοτήτων των πασχόντων ή στη διατήρηση αυτών των δυνατοτήτων για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.
Τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια της τεχνολογίας έχουμε εξοπλισμό πολύ υψηλής τεχνολογίας (TPS) που έχει συμβάλει τα μέγιστα στο χώρο της νευροαποκατάστασης στοχεύοντας σε τρεις άξονες:
- την νευροπλαστικότητα και νευροτροποποίηση
- την αύξηση της αιμάτωσης, του μεταβολισμού και την νεοαγγείωση
- την αύξηση της διαπερατότητας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού με στόχο να βρεθούν οι φαρμακευτικές ουσίες σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο εγκεφαλικό παρέγχυμα στα κύτταρα στόχο.
Το Transcranial Pulse Stimulation (TPS®) είναι μια επαναστατική θεραπευτική επιλογή που έχει λάβει έγκριση τύπου CE mark από το 2018 για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας νόσου Alzheimer.
Με μια ματιά:
Βασικά στοιχεία για το TPS®
- Χρησιμοποιείται σε ασθενείς με ήπια και μέτρια νόσο Alzheimer
- Οι ακουστικοί παλμοί που παράγονται έξω από το σώμα εισάγονται διακρανιακά στις περιοχές του εγκεφάλου που απαιτούν θεραπεία
- Η θεραπεία πραγματοποιείται σε εξωτερική βάση χωρίς να απαιτείται νοσηλεία
- Αναίμακτη ασφαλής και ανώδυνη μη επεμβατική μέθοδος
- Μέση διάρκεια θεραπείας είναι τα 30 λεπτά ανά συνεδρία και περιλαμβάνει 9 συνεδρίες σε διάστημα 3 μηνών
- Στόχος είναι η καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου και η διατήρηση των νοητικών ικανοτήτων των ατόμων με νόσο Alzheimer
Με χρήση τεχνολογίας αιχμής, μεγιστοποιείται η δυνατότητα νευροτροποποίησης του νευρικού συστήματος.
Ειδικό ιατρείο με ομάδα που απαρτίζεται από ιατρό αποκατάστασης, καρδιολόγο, φυσικοθεραπευτή, γυμναστή, εργοφυσιολόγο και διατροφολόγο για την αξιολόγηση και καθοδήγηση αθλούμενου κάθε επιπέδου.
Διεπιστημονικό ιατρείο με τη συμμετοχή ιατρού αποκατάστασης, ορθοπαιδικού χειρουργού και φυσικοθεραπευτή για την αντιμετώπιση χρόνιων τενοντοπαθειών.
Ιατρείο για την διαχείριση της σπαστικότητας στον νευρολογικό ασθενή.